Bunga kantan biasa kita dengar sering digunakan dalam menu-menu masakan Melayu. Contohnya laksa Penang, asam rebus dan macam-macam lagi. 

Namun, jarang sekali kita dengar masakan menggunakan rebung pokok kantan. 


Bagi penggemar sambal, mungkin anda boleh cuba resipi mudah sambal rebung kantan. Memang rare sebab bukan menggunakan bunga kantan, ia menggunakan rebung pokok tersebut. 

Mesti sedap kan? Jom cuba resipi yang telah dikongsi oleh saudari Nur Aisyah ni.

BAHAN-BAHAN:

2 pucuk rebung kantan
Cili kampung secukupnya 
1 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
Bilis goreng secukupnya 
Garam dan perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Satukan cili kampung, bawang putih, rebung kantan, garam dan perasa. Tumbuk lumat.

2. Kemudian perahkan jus limau nipis. Gaul rata.

3. Masukkan ikan bilis goreng dan tumbuk hingga lumat sekali lagi.

4. Sedia untuk dinikmati.

5. Rupa rebung kantan.



Bagaimana? Jangan lupa mencuba ya!

Memang Terangkat! Sambal Rebung Pokok Kantan.

Bunga kantan biasa kita dengar sering digunakan dalam menu-menu masakan Melayu. Contohnya laksa Penang, asam rebus dan macam-macam lagi. 

Namun, jarang sekali kita dengar masakan menggunakan rebung pokok kantan. 


Bagi penggemar sambal, mungkin anda boleh cuba resipi mudah sambal rebung kantan. Memang rare sebab bukan menggunakan bunga kantan, ia menggunakan rebung pokok tersebut. 

Mesti sedap kan? Jom cuba resipi yang telah dikongsi oleh saudari Nur Aisyah ni.

BAHAN-BAHAN:

2 pucuk rebung kantan
Cili kampung secukupnya 
1 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
Bilis goreng secukupnya 
Garam dan perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Satukan cili kampung, bawang putih, rebung kantan, garam dan perasa. Tumbuk lumat.

2. Kemudian perahkan jus limau nipis. Gaul rata.

3. Masukkan ikan bilis goreng dan tumbuk hingga lumat sekali lagi.

4. Sedia untuk dinikmati.

5. Rupa rebung kantan.



Bagaimana? Jangan lupa mencuba ya!